Fin helg!
Vi har hatt ei fin helg sammen, gutta boys og jeg. Lørdag ble de med meg på valpetreff hos Dyrlegene på CC-vest (de satt i bilen, da). Men de fikk en liten tur sammen med Tia etter treffet. Tutta var ikke med, fordi hun ikke var helt i form.
De ble med meg en tur på butikken, og deretter reiste vi hjem. Vi kjørte til Eiksmarka på kvelden for å rusle en tur der. Vi har nemlig oppdaget en fin park, hvor vi kan trene på å møte både hunder, mennesker og barnevogner. Nå begynner det å bli bra med Fant og møtende. Han ser nesten ikke på dem engang, og mor blir jublende glad. Nå får han bare ros når vi har passert, når oppgava er vel utført, ingenting annet. Han bjeffet jo hysterisk hver gang vi møtte noen på tur før. Det jeg begynte med, var å avlede han når vi møtte "forstyrrelsene". Avstand var viktig. Jeg måtte begynne å avlede før han gikk opp i stress. Når dette gikk bra, begynte jeg med å prate med han når vi passerte andre, og så fikk han belønning etterpå. Når dette gikk bra, fikk han belønning etter passering. Dette pga vel utført jobb. Først yte, så nyte! Nå begynner det å bli dagligdags å passere andre og han får derfor bare ros når ting går bra. Noen ganger ingen ting, for det skal jo være "normalen" å passere folk, barnevogner, sykler etc, uten noen reaksjon.
Jeg har aldri hatt dette problemet med Marko, så jeg ble jo tatt litt på senga av denne rampegutten. Ramp og ramp, det var jo frykt. Han skjønte jo ikke hva det var, og ville både jage det bort og å varsle meg om at noe skummelt var på ferde. Hadde jeg "tatt" han for denne oppførselen, hadde den garantert bare blitt verre.
Gutta var rolige etter denne turen, og slappet godt av på kvelden.
Vi tok en liten klikkershapingsøkt på kvelden. Jeg fant ut at jeg bare skulle klikke når Fant tok initiativ til en hvilken som helst aferd, og etter dette få han til å repetere den. Han begynte med å ligge og å slenge poten på beina mine, klikk og belønn. Dette gjorde han noe ganger og ble belønna med små kyllingbiter. Jeg ville at han skulle gjøre andre ting, så da han ikke fikk belønning for denne potetargeten, snuste han i frustrasjon på kanten av stuebordet. Klikk/belønn. Dermed begynte han å repetere denne atferden. Nei, jeg skal ikke bruke det til noe, det er bare mental trening, noe som jeg synes er morsomt og så blir Fant sliten og trøtt av å tenke selv. Marko var også med og han fikk belønning for alt han gjorde.
Søndags formiddag gikk vi en times tid rundt Granfos Næringspark og koste oss. Deilig temperatur og snille gutter. Vi gikk rundt en andedam og Fant fikk gå litt løs. Deilig for han, det. Han sprang ut i vannet og jaktet på endene, men til hans store fortvilelse fløy de sin vei. Fant hylte og sprang etter. Marko gikk løs på hele turen og han koste seg. Gikk litt lineføring og sitt v/holdt, ørene spratt opp da belønningen kom.
Martine tok med seg Fanterampen på en times joggetur på ettermiddagen, mens Marko var hjemme hos meg, og "hjalp til" med støvsuging og støvtørking. Arne var ute og klippet gresset, og jeg tenkte kanskje Marko ville være ute med han, men han skulle som vanlig "henge" etter meg.

Marko er litt urolig nå i kveld (piper og vandrer rundt) uten at jeg kan skjønne hvorfor. Det rare er at Fant går og legger seg ved siden av Marko, som om han vil roe han ned litt, og Marko roer seg faktisk når F gjør det. Det er som en slags usynlig kommunikasjon, bare at jeg har oppdaget det, da!
Dette er noen bilder av Martine, Fant og Marko. Tatt i dag etter turen deres.
Håper vi får en fin dag i morgen. Det er siste kurskveld på grunnkurset, så jeg får vel finne på noe koselig å gjøre.
Marko tar også del i verandakosen!!! Her er Martine og Fant, han fant en "belønning" på verandatrappa etter joggeturen.

2 kommentarer:

 1. Så fint dere har hatt det sammen. Fant var så god der han gikk med hansken :o)
  Og jammen har du fine, snille jenter Hilde! Som fortjent, vil du vel si ;o)

  SvarSlett
 2. Hei nøve og nalle!

  Ja takk, de er snille, jentun mine. Jeg er glad for at Karoline bor i nærheten av oss. Jeg har en "gutt" i Bergen, også. Han er ikke så ofte hjemme, og jeg savner han hver dag.
  Men det er litt godt er det at de vokser til, synes jeg.
  Dere hadde en fin tur søndag, leser jeg. Ingenting er bedre enn slike oppdagelsesturer. Da vandrer tankene tilbake i tid, og fantasien min får ihvertfall fritt spillerom.

  Ha en fin dag, dere på Bergheim.
  Helsing me.

  SvarSlett